קורס עיצוב גופי תאורה דקורטיבים

29.11.2018 שתפו 

שמחים להציג תוצרים נבחרים מקורס עיצוב וייצור גופי תאורה דקורטיבים שהעביר יותם שפרוני שלנו במסגרת תכנית המייקרים (Makers) של מכללת מכון אבני לעיצוב ואמנויות. מדובר במסלול קצר ומרוכז של שנה המאפשר לתלמידים להתנסות במגוון רחב של טכניקות מקצועיות, כלים ואמנויות על מנת להביא את חזונם אל הפועל. פרטים נוספים על המסלול פה בלינק.

מנורת קיר בעיצובה של מאיה שרס. מאיה זיהתה את הדמיון הצורני בין אבזם מתכת של אוברול לדימוי של בודהה יושב ויצרה סצנה סיפורית בה האבזם משמש גם כמפסק ע"י שימוש בתכונותיו החומריות להעברה של מתח נמוך לתאורת לד וגם כפריט דקורטיבי.


דרך סקירה של יוצרים ויצירות איקוניות בתחום, גישות שונות לעיצוב גופי תאורה, דרכים לסינון האור וניתובו, חיווט חשמלי לסוגי נורות שונים ועבודה עם חומרים מגוונים, הקורס נועד לפתח את יכולתם של הסטודנטים להעביר סיפור דרך האובייקט העיצובי ומקסום המופע העיצובי דרך כל פרטיו של האובייקט המעוצב – מהתקע ועד לקצה האהיל.

בתחילת הקורס צפו וניתחו הסטודנטים את חיבור הווידאו (video essay) הנפלא "Everything is a Remix" של Kirby Ferguson אשר בוחן את התפתחות היצירה דרך שלושה שלבים:

השורה התחתונה היא ששום יצירה לא נעשת בוואקום. הכל מתבסס, מתכתב ומתפתח על הקיים בתהליך אבולוציוני מרתק. הסירטון המקורי (במלוא מובן המילה) פה בלינק.

כל תרגיל בקורס נועד לפתח דיאלוג עם אחת הגישות במתווה ספירלי (בנייה על הידע הקודם).


התרגיל הראשון "אנטומיה של מנורה" הציג את המורכבות הגלומה בניתוח והעתקה של גוף תאורה קלאסי מצילום, תוך הדגשה של האיכויות המתגלות מטעויות ופערים בטכנולוגיה, בלי לפסוח על האתגר המוכר לכל מעצב תאורה וותיק כצעיר: לגשת לחנות אביזרי התאורה בנחלת בנימין א. זגורי ולהציק להם עד לפענוח כל הרכיבים אשר יוצרים את גוף התאורה.

מנורה שיצרה מיטל בטש בתרגיל "אנטומיה של מנורה". מכיוון שהיא לא מצאה חלק זהה לצוואר המנורה המקורי היא השתמשה בחיבור של שני חלקים בעזרת מפרק דינמי ("גלינג" בעגה המקצועית) אשר הפך את התוצאה למעניינת בהרבה מהמקור.


התרגיל השני "טרנספורמציה" העמיק את ההכרה עם מפרקים ומחברים דרך עבודה עם חומר מצוי (ready-made): פירוקו: גריעה, שבירה, ליטוש, כתישה, קדיחה, שיוף, פירור, קריעה, חיתוך, שריפה, התכה, ריקבון והמסה, ואז חיבורו: דבק נוזלי, מסקינגטייפ, ניילון ניצמד, גומיה, חוט, אזיקון, שרינק, בורג, מסמר, מהדק, סיכת ביטחון, מגנט, תבנית, אפייה, צבע, רעיון…

מודלים של יואב דוידוביץ' לתרגיל "טרנספורמציה". במודל השמאלי חיווט פנימי של מנורה נפרס על קיר ליצירת דימוי. המודל הימני מציע פריסה של אהיל נחושת שהופך למנגנון הולכת זרם נמוך לתאורת לד.


התרגיל השלישי "מופע מרכזי" התעסק בפרטים הקטנים של גוף התאורה, כמו כבל, מפסק, צוואר המנורה וכו', ושם אותם בקדמת הבמה. המופע אשר מעניק גוף תאורה טוב אינו חייב להתרכז רק במנורה ובאהיל; כל איבר בגוף התאורה יכול להציע ערכים פיסוליים, האינטראקציה לא חייבת להעצר במפסק או בצוואר המנורה. ככלל, גוף תאורה יכול להעניק לחלל הרבה יותר מתאורה בלבד.

גוף תאורה בהדפסת תלת מימד גמישה (פילמנט גמיש) של הדס דימרמן במסגרת התרגיל "מופע מרכזי" – בחירה של מרכיב אחד בגוף התאורה והדגשתו. במקרה זה המפסק מודגש דווקא ע"י העדרו.


מנורת שולחן של יוני לוי אשר יוצרת סצנה סיפורית של זאב מיילל לירח. נורת ליבון פחמי בעלת הארה רכה משחקת בתפקיד הירח והצללית של הזאב היא גם מפסק להדלקה וכיבוי של האור. הבסיס עשוי עץ דיקט בחיפוי פורניר אגוז אמריקאי.